Incerc uneori sa fac exercitii de memorie si, scormonind printre amintiri, sa redescopar imagini, priviri, culori, mesaje si momente de la inceputurile Sipetului. Pentru ca noi suntem altfel, fiecare numar de telefon, imediat dupa prima convorbire devine un nume. Numele care va ramane in memoria noastra (si nu doar in cea a telefonului) mereu, inca din acel moment. Numele care va avea in curand chip si poveste. Povestea unui nou prieten al Sipetului de sidef. Primele rochite au fost ale fetelor noastre, verde si albastra, desigur, ca ochii lor. Apoi au inceput sa plece Printesele Stanjenel. Ioanei i-am daruit-o pe prima. Apoi am facut alt dar, altei Ioana. A urmat Juju, care avea un spectacol si avea nevoie urgent de o Printesa Stanjenel. Mama ei aflase despre noi de la Wilmark, un alt prieten drag. Ne-am intalnit cateva ore mai tarziu, langa Universitate. Stiu exact locul. Si ora. Asa cum mai stiu, ceea ce n-as fi crezut niciodata! Ca o minunatie de fetita cu ten masliniu, poate sa straluceasca, intr-o rochita inchisa la culoare. De atunci, cred. Si m-au convins si urmatoarele minuni cu ten delicios de ciocolata.

Dupa livrarea speciala, am plecat catre Ethan Allen, la prima sedinta foto cu rochitele de sub brad. Pot sa-mi amintesc si acum restul imaginilor acelei zile. A fost prima luna magica al Sipetului. Cand primele fetite intrau in viata noastra si, fie ca au revenit intre timp sau nu, au ramas in primele pagini ale povestii. Ioana, Mara, Sofia, Catrinel, Anastasia, Maria, Sofia, Elena, Ecaterina, Rebeca, Stefania, Tiana, Reina Maria, Diana, Alexia, Mariuca, Daria. Ultima rochita din prima luna a plecat la Daria. Era prima dintre printesele purtatoare ale acestui prenume, care urmau sa intre in viata noastra. Daria are ochii verzi exact ca Thea si si-a ales aceeasi rochita. Nimic nu este intamplator. Pentru ca foarte multe fetite au mai multe rochite (de la noi), le-am vazut cum cresc. Si toate au facut-o frumos. Ca-n povesti. Si mandre-n toate cele. Daca aveti nevoie vreodata sa aflati circumferinta taliei lor la diferite varste, dragi mamici prietene, cel putin de cand ne-ati descoperit pe noi, avem un raspuns. Prima rochita din 2014 a ajuns la Mayra, la Focsani.

A doua, la Sara, la Bucuresti. Pe cea de-a sasea, a Amaliei, foarte roz, am livrat-o eu, intre doua drumuri prin zapada. Au urmat fetite cu cele mai frumoase nume romanesti si nu doar, schimburi de mesaje nocturne, de retete, de sfaturi. Mama Maiei de la Iasi, mi-a scris noaptea. Nu se astepta sa ii si raspund. Nu stia ca si eu sunt mama si ca abia atunci reusesc sa citesc mesaje. Dupa ce adorm doi dintre copii, ma aplec cu grija catre cel de-al treilea. Tot noaptea, tarziu, am vorbit si cu mamica Sofiei de la Tecuci. Urma sa fie ziua micutei si a fost o minunata Printesa cu fondante. Asta dupa ce i-a trecut raceala, despre care, tot noaptea i-am impartasit sfaturi mamicii ei, singura si ingrijorata ca nu i se mai intremeaza copila. Mama Almei de la Targoviste a fost tare sceptica la telefon. Incercam sa ii explic (in timp ca alegeam fructe la Mega pentru salata favorita a Annei) ca suntem foarte seriosi, desi nu avem cum sa-i dovedim asta telefonic.

Nu stia nimic despre noi pana in ziua in care vazuse o rochita pe Facebook si, cel mai probabil, avusese experiente anterioare neplacute. Sigur ca a fost ingrijorata, pana sa primeasca coletul. Noi nu aveam experienta, nici contract semnat (inca) cu firma de curierat, asa ca am aflat abia de la dumneaei, ca rochita era minunata dar…neachitata. Sigur ca a revenit de atunci. Iar Almei i s-a nascut o minunatie de surioara intre timp. Au aparut multe surioare si fratiori in familiile prietenilor nostri. In toate orasele. Pe unii i-am cunoscut inca de cand erau in burtica. Cand a venit Rebeca la noi prima oara (intalnire pe care nu o pot uita vreodata, ramanand de poveste), Tudor era in burtica. Si trusoul lui de botez a avut propria poveste cu happy end. Pentru ca nu se poate intampla altfel, cand oamenii, indiferent de situatie, gandesc pozitiv. L-am vazut apoi in brate, in scoica, dormind in masina. Acum deja suntem prieteni vechi, imi permite chiar sa-l tin in brate si sa-l sarut pe obrajori. Si Daria are o surioara splendida. Daria de la Alexandria. Iar Daria de la Focsani are o minunatie de fratior. A aparut un fratior si in viata Mayei si Mirunei de la Botosani, iar Eliza are o surioara. Eliza din Maramures. Maria Elisabeta de la Sibiu era mica-micuta cand s-a imbracat cu prima rochita de la noi. In februarie 2015 i s-a nascut si surioara Doriana, la fel de frumoasa, obligatoriu printesa din cand in cand. La Sibiu am trimis primele trei domnisoare de onoare (de aceeasi culoare). Printesa Stanjenel. Intre timp, mireasa din povesti a plecat peste mari si tari si i-a daruit Aminei o partenera de joaca.

Sau o admiratoare infocata. Pentru ca Amina este la fel de frumoasa ca mami. Sofia a avut de la prima noastra intalnire un fratior. Tudor. Sunt primii gemeni care ni s-au lipit de suflet. Dar nu singurii. Ba chiar si tripleti minunati au intrat in randul prietenilor nostri. Trei fetite grozave sunt la Hunedoara. Primele lor rochite au fost daruri de la o Zana. N-au de gand sa plece din gandurile noastre, arata exact ca in povestile cu zane! Ilinca de la Iasi avea parul scurt, de culoarea papadiei si o mutrita sugubeata. Dar trebuia sa fie printesa la petrecerea primului an implinit. Si a fost, una in miniatura. Si ea are un fratior dulce, a fost printesa si la botezul lui si nu mai vrea sa fie altfel. Iar mami o lasa, stie ca rochitele noastre schiar sunt de joaca. Dupa ce a facut daruri altor fetite, Cristianei de la Bacau i-a trimis Dumnezeu propria minune. Sigur, in continuare Cristiana daruieste. Bunele obiceiuri raman, indiferent cat de mult creste numarul copiilor care au nevoie de zambete. Elena mi s-a lipit de suflet din prima clipa. Si acolo a ramas. Am ras si am plans citind despre ea si izbanzile ei grozave. Cred ca are cele mai multe rochite de la noi, pentru toate evenimentele importante din ultimii trei ani. Inclusiv tutu-ul maaaare, potrivit pentru salopeta de ski cu care a fost la Disney. Si trusoul de botez pentru finuta de la Husi.